Τα μοντέρνα χαλιά στο σπίτι μας

Τα χαλιά (ή τάπητες στα ελληνικά) είναι συνήθως είδος υφασμάτων με σχέδια, που χρησιμοποιούνται ήδη από την αρχαιότητα για την κάλυψη των τοίχων (σημερινές ταπετσαρίες) και των δαπέδων, επίπλων κ.λπ.

Στην Ευρώπη, τα χαλιά χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά πλέον για την κάλυψη δαπέδων, σε αντίθεση με την Ανατολή, όπου η χρήση τους καλύπτει και άλλες ανάγκες.
Τα διαχωρίζουμε ανάλογα με τον τρόπο κατασκευής τους σε χειροποίητα (συνήθως ανατολίτικα, υφασμένα σε ειδικά τελάρα στο χέρι) και σε μηχανικά ή χαλιά μηχανής (πιο διαδεμονένα στην Ευρώπη, φτιαγμένα σε ειδικά μηχανήματα τύπου αργαλειού), ενώ ανάλογα με τα σχέδιά τους, σε κλασσικά και σε μοντέρνα χαλιά.

Η ιστορία των χαλιών χάνεται στον χρόνο. Το παλαιότερο σήμερα δείγμα χαλιού βρέθηκε σε καλά διατηρημένο από τους παγετώνες τάφο του 6ου αιώνα π.Χ. στη νότια Σιβηρία. Φυλάσσεται στο Eremitage στην Αγία Πετρούπολη και φέρει όλα τα χαρακτηριστικά ενός "ανατολίτικου χαλιού".
Περί το 330 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος έφερε από την εκστρατεία του στην Ασία, τα πρώτα ανατολίτικα χαλιά στη Δύση. Δεδομένου ότι τα χαλιά είναι κατασκευασμένα από φθαρτά υλικά, δεν έχουν μείνει πολλά ιστορικά κειμήλια, ώστε να μπορεί να ανακατασκευαστεί κάποιο πρότυπο. Το ίδιο ισχύει και για την περίοδο του ύστερου Μεσαίωνα, όπου όμως αρχίζουν να υπάρχουν μαρτυρίες και από πίνακες, που βοηθούν στην κατανόηση της εξέλιξης των χαλιών.

Ανατολίτικα χαλιά


Τα ανατολίτικα χαλιά είναι είτε πλεκτά ή με κόμπους. Χαρακτηρίζονται από εξαιρετική δεξιοτεχνία και κυρίως από τα σχέδια που επιλέγονται για την διακόσμηση της επιφάνειας. Ως προς τις απεικονίσεις, διακρίνουμε τόσο μοντέρνες φιγούρες όσο και φυσικά και καθαρά γεωμετρικά μοτίβα.

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 28.09.2016