Χαλιά μηχανής

Ως Χαλιά Μηχανής αναφέρουμε συνήθως εκείνα τα χαλιά που είναι υφασμένα σε πλήρως αυτοματοποιημένους αργαλειούς, οι οποίοι ελέγχονται από έναν υπολογιστή.

Τα "μηχανικά χαλιά" παράγονται πολύ πιο γρήγορα από τα χειροποίητα, ενώ συχνά χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους επεξεργασμένα συνθετικά υλικά σε αντίθεση με τα χειροποίητα, που είναι συνήθως από μαλλί ή βαμβάκι.Μορφή και Σχέδια


Τα σχέδια των χαλιών μηχανής είναι συνήθως πολύ ακριβή και ο σχεδιασμός αντικατοπτρίζεται συνήθως από τη μία πλευρά στην άλλη. Υπάρχουν ελάχιστες ασυνέπειες στο σχεδιασμό ενός μηχανικού χαλιού σε αντίθεση με εκείνον ενός χειροποίητου χαλιού, που πολλές φορές παρουσιάζει μία γοητευτική ασυμμετρία.


Η πίσω πλευρά του χαλιού


Οι κόμβοι και η πλέξη στο πίσω μέρος του χαλιού μηχανής είναι σχεδόν πάντα τέλεια και ομοιόμορφη - μερικές φορές φαίνονται ευδιάκριτες ραφές από λευκό νήμα. Σε αντίθεση με τα μηχανικά, στην πλειοψηφία των χειροποίητων οι κόμποι δεν παρατάσσονται τέλεια στο πίσω μέρος του χαλιού. Επίσης, αν προσπαθήσετε να υπολογίσετε την πυκνότητα των κόμβου, θα παρατηρήσετε ότι αυτό δεν είναι αρμονικό σε όλο το χαλί.


Μέγεθος και Σχήμα


Το σχήμα του χαλιού μηχανής είναι συνήθως εξαιρετικά ακριβές σε επιλεγμένα πρότυπα. Αντίθετα, ένα χειροποίητο χαλί συχνά ποικίλλει τόσο στο μέγεθος όσο και στο σχήμα, πράγμα που οφείλεται στο γεγονός ότι όλα γίνονται με το χέρι.


Τα κρόσια


Στα χειροποίητα χαλιά, τα κρόσσια είναι μια φυσική επέκταση του χαλιού (ενιαία μονάδα). Στα χαλιά όμως μηχανής συνηθίζεται να ράβονται εκ των υστέρων και να συνδέονται αργότερα με το χαλί.


Η ούγια


Η ούγια είναι η εξωτερική διαμήκης πλευρά του χαλιού. Προκαλείται από τη συστροφή των νημάτων ύφανσης στο άκρο, τα οποία στη συνέχεια ενσωματώνονται και σταθεροποιούνται. Συχνά μπορεί κανείς να προσδιορίσει την προέλευση ενός χαλιού από την μορφή της ούγιας, καθώς η επεξεργασία της διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.
Ένα χαλί μηχανής έχει μια πολύ λεπτή και ακριβή άκρη. Σε ένα χειροποίητο όμως οι ακμές ράβονται με το χέρι και ως εκ τούτου είναι συχνά λίγο άνισες και δεν είναι αρκετά ίσιες.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε, ότι υπάρχουν απομιμήσεις που ακόμη και για το εκπαιδευμένο μάτι, είναι δύσκολο να διαχωριστούν οι δύο τύποι χαλιών. Σε περίπτωση αμφιβολίας ή αν θέλετε να αγοράσετε ένα χαλί, θα πρέπει πάντα να συμβουλευθείτε ένα έγκριτο κατάστημα χαλιών ή να απευθεινθήτε σε κάποιον επίσημο αντιπρόσωπο.

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 02.10.2016